Spanje is een land met een grote variatie aan feesten. Zo heb je de feesten van het voorjaar, waarbij stierengevechten (de Lidia) worden gehouden en de zomerse dorpsfeesten. Ook zijn er de traditionele christelijke feesten en helaas meer dan >>tweeduizend feesten, waarbij dieren mishandeld worden, en dan noemen we niet eens de beroemde San Fermines. Daar gaan we het hier over hebben.
De Semana Santa, de week voor Pasen
We beginnen met de Semana Santa. Dat is de in Spaanse benaming voor de 'Goede Week', de week voor Pasen. De rooms-katholieke plechtigheden van deze week worden in Spanje, en vooral in het Zuiden (Andalusië), op grootse wijze gevierd met allerlei processies, waarin Christus- en Mariabeelden rondgedragen en geadoreerd worden. In die processies lopen los pecadores, de ´zondaars' (of degenen, die zich als zodanig manifesteren), met een kruis mee, vaak de blote voeten geboeid en met een zg capirote. Dat is een hoofddeksel, dat sterk doet denken aan die van de Ku Kux Klan en die de drager anoniem laat. >>Lees verder.
Lunes de Aguas, het feest van de verbannen hoeren
Lunes de Aguas (Watermaandag) is een traditie die teruggaat naar de 16de eeuw, in de regeringsperiode van Filips II. Deze streng religieuze koning, die ons Nederlanders welbekend is, besloot dat tijdens de Vastenperiode, de veertig dagen voor Pasen, alle hoeren de stad Salamanca moesten verlaten. Voor de studenten betekende dat veertig dagen zonder vleselijk vertier. >>Lees verder.
La Tomatina in Buñol
Zestig jaar geleden begon het feest La Tomatina in het Valenciaanse Buñol als een ballorigheid van een groepje jongens. Tegenwoordig is het een grootst voedselgevecht, waaraan alle bewoners van het stadje deelnemen.
Jaarlijks vindt het iedere laatste woensdag van augustus plaats. Vanaf 11 uur worden de straten met een dikke rode laag van tomaten bestrooid, waardoorheen men zich gaat rondwentelen totdat iedereen helemaal rood is. Na afloop van het gevecht, rond 13 uur al weer, beginnen alle inwoners weer gewoon met de grote schoonmaak.
De Patum de Berga
La Patum de Berga was aan het eind van de 14e eeuw een geliefd religieus schouwspel. Rond 1525 werd het al beschreven. Het wordt nog steeds gevierd in Berga en andere steden van Catalunya tijdens Sacramentsdag (de tweede donderdag na Pinksteren).
Tijdens dit festival zal de bezoeker een optocht meemaken, waar mystieke en symbolische figuren, als reuzen, duivels en bizar uitziende monsters, aan deelnemen. Er wordt gedanst op het ritme van drums en er wordt veel andere levendige muziek gemaakt. Ook is er overal vuur en rook en daarin springt iedereen op en neer, danst en drinkt.
Moros y cristianos
Moros y cristianos is onbetwist een van de meest kleurrijke Spaanse feesten. Het religieuze en theatrale element maken het zo feest uniek. Het wordt gevierd ter herdenking aan de Reconquista, de herovering van het Iberisch schiereiland op de Moren. >>Lees verder.
El Rocío, het grootste bedevaartsfeest in Spanje
De Romería del Rocio, de belangrijkste en grootste bedevaart van Spanje, verenigt jaarlijks met Pentecontes (Pinksteren) tienduizenden pelgrims in een harmonie van geloof en cultuur. De climax, als de Virgen del Rocío (de Maagd María) in het plaatsje El Rocío naar buiten wordt gedragen, gaan vele rituele en muzikale momenten vooraf, gedomineerd door de flamenco. Het lopen van El Camino (de tocht te voet naar Almonte, Huelva) en het doorbrengen van een of meerdere nachten onder de sterren zijn van grote waarde voor alle Romeros, zoals de pelgrims genoemd worden. Dat gaat niet alleen te voet, maar ook met paarden. Voor de vele hermandades (broederschappen) uit heel Andalucia en zelfs uit heel Spanje is de Romeria del Rocio het belangrijkste evenement van het jaar. >>Lees verder.
La Maya, verwelkoming van het voorjaar
Op 2 mei wordt in het dorp Colmenar Viejo in het noorden van Madrid het feest La Maya gehouden. Het is een feest ter verwelkoming van de lente, met onmiskenbare religieuze trekjes, zowel heidens als christelijk. Het gaat om groepjes van meisjes, waarvan één van hen uitgekozen is om op een altaar van bloemen uit het veld te poseren. Ze is zelf ook versierd met bloemen en draagt een zg. mantón de Manila, een erfstuk van betovergrootmoeder, overgrootmoeder, grootmoeder, moeder tot dochter.
Het meisje mag nauwelijks bewegen. Het is een prachtig schouwspel van composities, dat door de omstanders gewaardeerd moet worden met het geven van munten aan de andere meisjes in traditionele klederdracht. Die zingen een rijmpje om de mensen daartoe te bewegen. De meisjes hebben een leeftijd tot dertien jaar.
Zie ook: >> Ludieke feesten in Spanje