Moros y cristianos

Het feest van de Moren en christenen (Moros y cristianos) wordt gevierd ter herdenking aan de herovering van het Iberisch schiereiland op de Moren. Het werd al gedurende eeuwen in heel Spanje gevierd toen het enige tijd in verval raakte, waarna het sinds het einde van de Spaanse Burgeroorlog (1939) weer in provincies als Murcia, Castilla-La Mancha, Andalucía en Valencia in ere is hersteld. In de plaatsjes Alcoy, Onteniente en Villena, in de provincie Alicante, is het feest zelfs in 1980 tot internationale attracties verklaard. Ook in vele andere dorpen aan de Middellandse Zeekust van Spanje wordt het, in de maand april, op groote wijze gevierd.

Moros y cristianos is onbetwist een van de meest kleurrijke Spaanse feesten. Het religieuze en theatrale element maken het feest zo uniek. Ieder jaar levert een groep een leider, die de opdracht krijgt om het feest te openen. Dat begint dan met de zg. Entrada, de binnenkomst van de twee groepen, wat dan weer vervolgd wordt met een processie ter ere van de partroonheilige van iedere stad of dorp. Uiteindelijk loopt dit uit in een groot slagveld. Met gebruik van vuurwerk, paarden, en zelfs soms olifanten en kamelen. wordt het fort of kasteel van de Moren door de christenen veroverd.

De kleding is zeer kleurrijk en heeft een historisch effect. Er worden sabels, helmen en veren door de deelnemers gedragen en tijdens de optochten wordt marsmuziek van pauken, trommels en fluiten gespeeld. Die muziek is gebaseerd op een pasodoble, die gecomponeerd werd door Gustavo Pascual Falcó.