De siësta in Spanje

De siesta is een periode, waarin overdag het werk onderbroken wordt en er uitgerust en zelfs geslapen wordt. In Spanje wordt vooral in de zomer en op het platteland, deze traditie nog in ere gehouden. Plaatselijk kan dat verschillen, maar de tijden zijn normaal gesproken tussen 14.30 en 17 uur.

In de steden is de siesta meer een soort reminescentie, die terug te vinden is in werktijden en openingstijden van winkels. Tijdens de siesta zijn veel winkels gesloten en bedrijven sluiten voor het middageten (la comida). Een nadeel is dat die rustpauze voor werknemers zo lang is dat men er redelijk veel bij of na drinkt, wat ervoor zorgt dat veel mensen aangeschoten op hun werk terugkomen.

In de zomer wordt er uitgerust en vooral de hitte vermeden. De werk-/schooltijden zijn daarom anders dan in Europese landen, al is dat tegenwoordig aan het veranderen. Men werkt gemiddeld in de winter van 9 tot 14 uur en van 17 tot 20 uur. In de zomer is de werkdag van 7 tot 15 uur. Winkels gaan meestal pas in de ochtend om 10 uur open en in de middag om half zes en in de zomer zelfs later. In het centrum van grote steden zijn de meeste winkels zes dagen per week open van 10 tot 21 uur.

Overigens zijn er plaatsen in Spanje, zoals Catalonië, waar de siesta niet gehouden wordt.


n.b. Veel Spanjaarden willen de siesta als richtlijn voor werktijden afschaffen, maar ondanks dat ze weinig efficiënt zijn, komen daar maar geen concrete plannen voor.