De belangrijkste feestdagen van Spanje


Spanje heeft een aantal feestdagen, waarvan enkele vanwege hun religieus of traditioneel karakter nog groots gevierd worden. De nationale feestdagen zijn meestal niet meer dan vrije dagen, behalve dan de zg. Semana Santa, rondom Pasen. Tijdens die week, vooral Jueves santo (Witte donderdag) y Viernes santo (Goede vrijdag) zijn er overal optochten met kruisigingen en maagdenbeelden.

De andere belangrijkste feestdagen zijn:

1 januari: Año Nuevo (Nieuwjaarsdag).
6 januari: Reyes Magos (Driekoningen). Dat is de dag, waarop kinderen volgens de traditie van de drie Wijzen uit het Oosten (los Reyes Magos) cadeaus in hun schoen krijgen.
12 maart: San José of Día del padre (Vaderdag).
1 mei: Dag van de Arbeid
1 november: Todos los Santos (Allerheiligen). Dit is de dag waarop de mensen hun doden herdenken en de begraafplaatsen bezoeken. Er worden die dag veel bloemen gekocht. Kinderen gaan tegewoordig de huizen langs voor geld vanwege Halloween.
6 december: Día de la Constitución (Dag van de Constitutie).
8 december: Inmaculada Concepción (Dag van de onbevlekte ontvangenis).
25 december: Navidad (Kerstmis).

De meest bekende regionale feesten zijn:

- Las Fallas, in la Comunidad Valenciana (de provincie van Valencia), van 15 tot 19 maart. Dit feest wordt gehouden ter ere van San José (Jozef). 19 maart is in heel Spanje de dag van de vader van Jezus en daarom ook Vaderdag.

- La Feria de Abril, in de maand april, in Sevilla.
- Fiestas de la Mercè, tijdens de week vanaf 24 september, de Diada de la Mercè. Eén van de interessantste attracties van dit feest is de zg. Correfoc, vuurdraken, die in heel Catalunya te zien zijn, het vuurwerk en de klassieke muziek bij de fonteinen van Monjuïch in Barcelona.

- San Juan, in de nacht van 23 op 24 juni, vooral in Valencia en Barcelona, maar eigenlijk in heel Spanje. Beroemd zijn vooral las Hogueras de San Juan van Alicante, waar allerlei objecten, die van te voren speciaal voor de gelegenheid zijn gemaakt, in brand worden gestoken. In veel plaatsen in Spanje worden enorme vuren aangestoken. Dit is oorspronkelijk een heidens feest ter ere van de zon en de Spaanse versie van het Midzomernachtfeest.

- El Pilar, in de maand van 12 oktober, in Zaragoza. Dit feest is ter ere van la Virgen del Pilar.

-
Los San Fermines, van 6 tot 14 juli, in Pamplona. Deze feesten worden gehouden ter ere van San Fermín, en de belangrijkste gebeurtenis is de zg. encierro, waarin stieren door de straten van de stad worden gedreven, die en menigte opjagen tot aan de arena. Jaarlijks zijn er meerdere gewonden.