... en tweeduizend feesten in Spanje, waarbij dieren mishandeld worden(Bron: http://home.scarlet.be/~tsc69470/spanje.htm)

 • JANUARI: In het ijle gegooid Manganeses Poivorosa (Castilia/Léon) - Een levende geit wordt vanop de kerktoren naar beneden gegooid. De geit valt te pletter en wordt door de menigte levend door het dorp gesleurd.
 • FEBRUARI: Gemartelde ezel - Villanueva de la Vera (Extramadura) - Bereden door de dikste en zwaarste dorpsbewoner, strompelt de ezel moeizaam door het dorp terwijl hij door een hysterische menigte voortdurend geslagen wordt tot hij van uitputting neerzakt. Dan ontsteekt men voetzoekers in zijn oren en wordt hij geslagen.
  Opgesloten in lemen potten - Robledo de Chavelia (Madrid) - Eekhoorntjes, duiven, puppies en katjes worden in potten aan palen opgehangen. De jonge mensen gooien er zware stenen naar teneinde de potten te breken en tegelijk de diertjes te kwetsen of te doden, voordat ze op de grond te pletter vallen.
 • MAART. Gedood met stokslagen - Salas de los lnfantes (Castilial Léon) - Kippen en kalkoenen worden door geblinddoekte jongeren temidden van een joelende en dolgedraaide menigte, met stokken geslagen.
 • APRIL: Doorboord met lanssteken - Tordesillas (Castilla/Léon) - Een stier wordt achternagezeten door een honderdtal mannen te paard die hem voortdurend met een lans bestoken. De burgemeester geeft een prijs (Lanza de Oro) aan diegene die, van zodra de stier op de grond ligt, de testikels afsnijdt. Vastgemaakte kippen worden door jonge geblinddoekte meisjes geslagen. De doodskreten van de dieren zijn verschrikkelijk. Hun doodsstrijd duurt uren. Op het einde wringt men het dier de nek om en wordt het op de grond gegooid en vertrappeld. De dorpspriester applaudiseert; hij vindt het goed dat deze "traditie" verdergezet wordt.
 • MEI: Langzaam verstikt - Benavente (Zomora) - Verscheidene stieren worden langzaam verstikt temidden van de joelende menigte en dit d.m.v. een koord dat rond hun nek vastgemaakt wordt en waaraan door 300 man getrokken wordt.
 • JUNI: Uitgestoken ogen - Coria (Caceres) - De menigte achtervolgt stieren doorheen de straten en werpt pijltjes naar ze, waarbij ze vooral op de ogen mikken. Wanneer de dieren, gewond, bebloed en verblind neerzakken worden ze gecastreerd, verminkt en tenslotte doodgeslagen. De deelnemers wrijven zich met bloed in en lopen zo doorheen de stad.
 • JULI: Doodgeslagen - Pozuela (Avila) - Om middernacht jagen jonge Spanjaarden de stieren doorheen de straten van de stad. Als ze in de arena geraken worden ze er afgeranseld tot ze erbij neervallen.
  Denia (Alicante) - Jongeren, voorzien van stokken, voeren de stieren naar de stranden, alwaar ze mishandeld worden.
 • Afgerukte koppen - Carpio des Taio (Castilia-La Mancha) - Ruiters proberen al rijdend de koppen van levende ganzen, die vasthangen aan een koord die over het marktplein gespannen wordt, af te rukken.
 • AUGUSTUS: Verpletterd onder het gewicht van zijn beulen - Torrelavega (Cantabria) - Een varken wordt met vet ingewreven en vervolgens doorheen de straten van de stad gejaagd, door een menigte die zich op het dier gooit. Het dier sterft tenslotte, verpletterd onder het gewicht van zijn belagers.
 • De gruweldwergen - San Sebastion de la Reyes (Madrid) - Dwergen folteren en verminken urenlang jonge stieren teneinde de kinderen te vermaken. Wanneer de dieren verminkt door messteken neerzakken en zieltogend blijven liggen, dansen de dwergen op hun flanken, en dit tot groot vermaak van de kleinsten.
 • SEPTEMBER. Slachtpartij per tractor - Ciruelas, Cifuente (Madrid) - Jonge koeien worden achterna gereden door tractoren die hen tenslotte moedwillig doodrijden.
  Levend in stukken gesneden - Peincia (Vizcaya) - Eenden worden in zee gegooid waarna ze achtervolgd worden door zwemmers, meestal kinderen, die ze levend in stukken trekken.
  Laqueito (Vizcaya) - Ganzen worden aan één poot opgehangen aan een koord die tussen de masten van twee schepen wordt gespannen en de passagiers amuseren zich door de koppen van de levende ganzen af te rukken.
  Met brandende horens - Puebia de Fanais (Valencia) - "Ei Toro des Fuego". De horens van de stieren worden ingewreven met pek en omzwachteld met in petroleum gedrenkte repen stof die vervolgens in brand gestoken worden. Alle bewoners slaan erop als ze voorbij rennen of gooien er vanop hun balkons, bakstenen en flessen naar. De dieren sterven langzaam na een verschrikkelijke lijdensweg.
  Levend gecastreerd - Algete (Madrid) - Op het einde van de amateuristische stierengevechten, worden de testikels van de nog levende dieren, die uitgeput op de grond liggen, afgesneden.
  "Olé", verzamelkreet van de sadisten - Candas (Asturias) - De stieren worden op de stranden mishandeld. Als ze niet verdrinken worden ze met messteken afgemaakt.
  Budias (Guadalajara) - De menigte verwondt de stieren vreselijk d.m.v. lansen en slaat hen met knuppels. De dieren, die er vaak gebroken poten aan overhouden, worden meedogenloos afgemaakt.
 • OKTOBER: Fuenlabrade (Madrid) - Iedere dag worden vier dieren gedood, stieren zowel als koeien. De hele dag lang worden ze onder een brandende zon door de menigte met dolken bewerkt en verscheurd. De dieren bloeden langzaam dood.
 • NOVEMBER: Gebroken poten, in het ijle gegooid - Igea (La Rioja) - De poten van jonge kalveren worden gebroken en vervolgens worden ze vanop een platform in het ijle gegooid.
  EN TEN ALLEN TIJDE: Windhonden opgehangen aan bomen - Zie uitgebreid artikel in onze "Keten" nr. 118 - 4de trim. '99.