La Rioja, kathedralen van de wijn

De bodega van Marqués de Riscal in Elciego (La Rioja), door Frank Gehry.

De liefhebber van moderne architectuur en wijn kan in La Rioja zijn/haar hart ophalen. Een bezoekje aan bodega's als die van Campo viejo, López de Heredia Viña Tondonia met zijn boetiek Zaha Hadid, Regalía de Ollauri en Darien is dan de moeite waard.

Grote architecten werden ingeschakeld om het gezicht van de wijn in de streek te moderniseren: o.a. >>Santiago Calatrava door bodegas Ysios, Frank Gehry, bekend van o.a. het Guggenheim in Bilbao, door Marqués de Riscal en Darien door José María Pascual. De laatste won in 2008 een speciale architectuurprijs. Met zijn meer dan 400 bodega´s presenteert La Rioja zo een grote diversiteit aan architectonische tijlen, van de meest traditionele, uitgehakt uit natuursteen of met edele houtsoorten gebouwd, tot hele functionele of decoratieve stijlen volgens.


De bodega van Ysios en Laguardia (La Rioja alavesa), door Santiago Calatrava.

Op deze manier is La Rioja de broedplaats geworden van een architectuur, die zich in verhouding heeft geplaatst tot de elaboratieprocessen van de wijn. Met recht kan er dus gesproken worden van de 'kathedralen van de wijn'.