De bestuurlijke indeling van Spanje

Spanje is bestuurlijk gezien een federatie waarin de macht gedecentraliseerd wordt uitgevoerd; het is het meest gedecentraliseerde land van de Europese Unie. Het bestaat uit 17 autonome regio's, oftewel Comunidades Autónomas. De mate van autonomie verschilt per regio. Bijna allen zijn weer onderverdeeld in provincies en deze zijn onderverdeeld in comarca's van Spanje.

De verschillende maten van autonomie zijn te verklaren uit de grotere behoefte aan autonomie in sommige regio's, zoals het geval is bij vooral Catalonië, Baskenland en Galicië, die elk een eigen taal en daardoor een eigen identiteit hebben. Deze drie vallen onder een speciale regime, waarbij de taal een officiële status heeft. De autonomie van elke regio is onder meer van toepassing op het lokale zorgstelsel, belastingstelsel, onderwijs en veiligheid.

De Comunidades Autónimicas in Spanje zijn: Galicia, Asturias, Cantabria, País Vasco (Baskenland), Navarra, La Rioja, Aragón, Catalunya (Catalonië), Comunidad Valenciana, Andalucía, Extremadura, Castilla y León, Castilla La Mancha, Comunidad de Madrid, Islas Baleares, Ceuta y Melilla, Islas Canarias (Kanarische eilanden). Hiervan liggen de laatste twee buiten Europees grondgebied.