Caldera de Taburiente, ravijnen, water en vooral veel stilte

La Caldera de Taburiente, in het hart van het Canarische eiland La Palma, is een optelsom van hoogtes en dieptes, bergen en vulkanen, een veelheid van waterbronnen, meren, watervallen en beken. De hoogvlakten zijn er van acht kilometer breed en 2000 meter hoog. Dit alles samen werd in 1954 tot Nationaal Park uitgeroepen.

De begroeiing van dit grillige landschap, dat zijn bestaan te danken heeft aan een hoge vochtigheid, is zeer zeldzaam: Canarische dennebossen domineren tussen andere botanische zeldzaamheden.

Voor de bevolking van La Palma is La Caldera een symbool van haar identiteit. Niet alleen vanwege het belang dat het Natuurpark voor ze heeft, maar vooral ook vanwege de natuurlijke voorraad aan vruchten en groenten, die het oplevert. Negentig procent van de 4690 hectaren, die het Nationaal Park beslaan, is eigendom van 1800 landbouwers, die daardoor recht hebben op een proportioneel deel van het water om hun land mee te besproeien.

Benahori
Behalve om haar natuur is' La Caldera de Taburiente' ook uit archeologisch oogpunt zeer interessant. Er werden resten aangetroffen van de zg. 'Benahori', de oorspronkelijke bevolking van het eiland, één van de kleinste van de archipel. Tevens bezit het een astrofysisch observatorium, een wetenschappelijk centrum voor sterrenkundigen over de gehele wereld, gelegen op de zg. 'Roque de los Muchachos' met een hoogte van 2.462 meter.

Bij El Paso, op de TF-812, daar waar zich het bezoekerscentrum bevindt, kan men de toegang tot het Park vinden. Om daar te komen, kan men de zg. 'guaguas' (bussen) nemen van Santa Cruz de La Palma naar Los Llanos de Aridane. Bij het bezoekerscentrum begint een weg, die zich uitvouwt naar La Cumbrecita, en van daar naar de Hermitage van Pino en de weg van Valencia. Die drie punten zijn beginpunten van vele wandelroutes.

Een mooi alternatief is het pad dat leidt tot Los Brecitos vanaf Los Llanos de Aridane.

Kamperen
Er is een gebied, te voet te bereiken vanaf Los Brecitos, waar het is toegestaan om te kamperen. Het ligt in het hart van het Park en heeft plaats voor zo'n 100 mensen. Er moet wel eerst toestemming voor gevraagd worden in het bezoekercentrum.

Bezoekerscentrum
In El Paso kan de nodige informatie opgedaan worden alvorens het Nationaal Park te bezoeken. Intussen is er een tweede bezoekercentrum geopend bij El Roque de los Muchachos. De belangrijkste 'stops' binnen het park -La Cumbrecita, el Roque de los Muchachos en langs de weg van Lomo de Los Caballos naar Los Brecitos- beschikken ook over informatiepunten.

>>Meer informatie.

Foto boven: 'Cascada de colores' (Waterval van kleuren)