Cabrera, mediterraans paradijs

Cabrera is een insulair ecosyteem dat door de mensenhand nauwelijks aangetast is. Het archipel bevindt zich ten zuiden van Mallorca, het grootste eiland van de Balearen, en ontving de naam van zijn grootste eiland (1.152 hectare). Het tweede eiland in grootte, met 136 hectare, heet Ill dels Conills. Verder bestaat het uit enkele rotsen, die boven de golven van de Middellandse Zee uitkomen, met namen als: Na Plana, Na Redona, L´Esponja....

Nationaal Park
Het gebied was lange tijd in handen van het Spaanse leger, wat één van de belangrijkste redenen is dat het niet onder voet gelopen is door het massatoerisme dat in de jaren 60 opkwam. Slechts dankzij druk van milieu-aktivisten en de organisatie WWF/Adena kreeg het in 1991 de status van Nationaal Park.

Het water is er zo helder dat het licht tot in de diepte door kan dringen, wat het bestaan van enorme "velden" van algen, koralen en andere zeeaterplanten bevordert. Er zwemt daarom een grote diversiteit aan vissoorten rond, alsmede zeeschildpadden en verschillende zoogdieren, waaronder dolfijnen, die er nog wel eens nieuwsgierig de boten naderen, die de wateren komen bezoeken.

Gedurende een boottocht, die langs de eilanden gemaakt kan worden, kunnen bezoekers allerlei zeewatervogels rond zien vliegen: visarenden, zeevalken, stormvogels, aalscholvers... Op de eilanden zelf zijn onder andere tien verschillende hagedissensoorten te vinden.

Aanbevolen routes
Het Nationaal park is hoofdzakelijk te bezoeken met gidsen. In groepen van 60 personen kan men gratis van deze diensten gebruik maken. De route gaat dan langs het kasteel, het oudste en meest interessante bouwwerk op het eiland Cabrera, dat werd gebouwd ter herinnering aan de krijgsgevangenen, die er tijdens de Napoleontische oorlogen zijn gestorven. Ook het museum d'es Celler en de stranden van s'Espalmador y Pagès, welke ook zonder begeleiding aangedaan kunnen worden, worden bezocht.

Bij terugkeer op Mallorca wordt kortstondig gestopt op Cova Blava. 's Zomers kunnen de bezoekers die in de haven overnachten onder begeleiding naar de vuurtoren van Punta Ensiola, de langste tocht (4 uur) of naar La Miranda.

Het is aan te raden om voedsel mee te nemen, omdat er geen winkels op het eiland zijn. Ook hotels of campings zijn er niet. In de haven van Cabrera bevindt zich een informatiekantoortje, waar o.a. vergunningen voor onderwaterduiken kunnen worden aangevraagd

>>Meer informatie.