Picos de Europa, het begin van de Spaanse natuurbescherming

De geschiedenis van de Spaanse natuurbescherming begon met de Picos de Europa. Misschien is dat niet zo vreemd als je het gebied kent: de landschappen zijn zo prachtig, overwelmend en groots dat het net foto's zijn. In het begin van de vorige eeuw moet een elite dat ook zo ervaren hebben en zich hard hebben gemaakt voor in stand houding. Eén van hen was Pedro Pidal, de markies van Villaviciosa. Diens onvermoeibaarheid zag zich in 1918 beloond in het Nationaal Park Montaña de Covadonga (steevast eindpunt van de Koninginnerit van de Vuelta a España). In 1995 werd het park uitgebreid tot 64.660 ha. en kreeg het zijn huidige naam, 'Picos de Europa'.

Op deze plek begon de Asturische ridder Don Pelayo de reconquista tegen de Moren. Nu, eeuwen later, staat de bruine beer voor eenzelfde grootste taak, maar het is nog onbekend of dat met hetzelfde resultaat zal zijn. Gelukkig is het Nationaal Park Picos de Europa ervoor om te zorgen dat zijn biologisch onderkomen in elk geval daar beschermd wordt, zodat hun getal (minder dan 100 stuks in heel Spanje) in elk geval niet terugneemt. Intussen echter komt de bruine beer ook voor in dichtere bossen als Muniellos en Somiedo, of in de oostzone van de Cordillera Cantábrica, bij Riaño, en het noorden van Palencia. Het probleem blijft de scheiding tussen verschillende groepen, wat een heterogene voortplanting in de weg staat.

Verder bevindt zich er de wolf, die verder in Spanje ook nog maar weinig voorkomt -daar waar hij opnieuw werd uitgezet, zoals in de Sierra de Guadarrama,. Dit dier speelt en een belangrijke rol binnen het ecosysteem van de Picos, omdat hij de groei van andere roofdieren, als de vos, tegenhoudt en zo prooien voor roofvogels in stand houdt. De gems vormt voor 30% zijn voeding.

Ook de marterachtigen komen er veelvuldig voor. De oehoe, de specht en de slangenarend maken deel uit van de meer dan 120 vogelspecies, die er te vinden zijn.

Ecosystemen: Hooggebergte, veen, gletsjers, bergrivieren, gletsjermeren, berg-weiden, loofbossen, rotslandschappen...
Flora: Beuk, steen-eik, eik, es, els, mei-doorn, ahorn, hazel, jeneverbes, bezemd-ophei, bosbes, brem...
Fauna: Bruine beer, wolf, gems, ree, hert, marter, otter, muskusrat, auerhaan, koningsadelaar, aasgier, havik, patrijs, roek, adder, forel...

>>Meer informatie