De Spaanse zilverspar (Abies pinsapo) is herkenbaar aan een karakteristieke plaatsing van zijn groen-grijskleurige naalden, die licht gewelfd afstaan van de twijg.Het gedijd het beste op een hoogte tussen 900 en 1700 meter, en heeft een zeer beperkt verspreidingsgebied. Op natuurlijke wijze komt de boom alleen voor in het zuiden van Spanje, in bergachtige streken van de provincies Málaga en Cádiz.
De harskanalen van deze boom, familie van de gewone zilverspar, liggen in het grondweefsel. Bij jonge bomen en laaghangende takken zijn deze verbonden met het buitenste weefsel. De boom heeft bruin-purperen kegelvruchten, 3 tot 5 cm breed en met een lengte van ca. 15 cm. De zaden zijn ongeveer 7 cm en hebben een dun vleugeltje.
De boom kan 25 meter hoog worden.
De boom komt in bossen voor in beschermde gebieden: de natuurparken Sierra de las Nieves en Reales
de Sierra Bermeja, gelegen in de provincie Málaga, en het natuurpark Sierra
de Grazalema, in de provincie Cádiz. Om deze laatste te bezoeken is een reservering nodig omdat het aantal bezoekers beperkt is. In Orcajo, gelegen in de provincie Zaragoza, is een kunstmatig aangelegd zilversparbos te vinden, op 1200 meter hogte in de Siera de Santa Cruz.
Andere landen
In Frankrijk werden omstreeks 1837 de eerste zaden van deze zilverspar ingevoerd door de ontdekker van de bom, Pierre Edmond Boissier. Twee jaar later werd de boom succesvol gekweekt in Zweden en in 1845 in het Boheemse Sychrov. Tegenwoordig komt hij op meerdere plekken in Europa, ook in Nederland, voor waar er voldoende bodem- en luchtvochtigheid is.
Spanje
- San Ildefonso de La Granja (Segovia)
- Parauta, Parque Natural Sierra de Las Nieves (Málaga)
- Paraje Natural de los Reales de Sierra Bermeja (Málaga)
- Grañon, Ermita de Carrasquedo (La Rioja)
- Grazalema, Parque Natural Sierra de Grazalema (Cádiz)
- Orcajo, Campo de Daroca (Zaragoza)
Nederland
- Putten, landgoed Schovenhorst
- Steyl, Jochumhof
- Lunteren, Pinetum De Dennenhorst
België
- Edingen, château d'Enghien
Frankrijk
- La Graillerie
Duitsland
- Insel Mainau, Park
- Castell, Schlosspark
- Meerholz
- Gosen-Neu Zittau, Fischersteig
Italië
- Badde Salighes, Villa Piercy
Verenigd Koninkrijk
- Ancrum, Harestanes Country Park
- Thorpe Perrow Arboretum, Millbank Pinetum
- Kew, Royal Botanic Gardens
Ierland
- Enniskerry, Powerscourt House & Gardens
In Marokko bestaat een andere soort van deze boom, de zg. Abies maroccana, die vooral verschilt in kleur. Ook de kegelvruchten zijn wat langer (11–20 cm).