'Torcal de Antequera', grillige rotsformaties

Het natuurreservaat in de provincie Málaga (regio Andalusië), genaamd 'Torcal de Antequera' is een verzameling van rotsen uit de karstperiode, die door erosie hun uiterst grillige vormen hebben gekregen. Het is beschermd gebied sinds 1929, met een grootte van 1.171 ha.

De geologische oorsprong van het gebied ligt in de Jura. Het maakte toen deel uit van een zeearm die de Atlantische Oceaan met de Middellandse Zee verbond. Tijdens de Alpiene orogenese werden deze sedimenten omhooggeduwd. Hierna vond er erosie plaats onder invloed water en temperatuurverschillen. Er zijn drie types rotsen te vinden: oölieten, breccie en klastisch gesteente.

Grotten en putten
In het park bevinden zich ook verschillende en grotten (in het Spaans 'cuevas') en diep putten ('simas'). Zo heb je de 'Cueva del Toro', waarin een opeenstapelingen te zien is van verschillende steenlagen, 'Cueva de Marinaleda', die in de Oudheid werd gebruikt als begraafplaats', 'Sima de la Unión', met een diepte van 225 meter de diepste, 'Sima Azul', 'Sima de la Mujer, 'Sima de Navazo Verde', 'Sima Rasca' en 'Sima del Carnero'. In de 'Cueva de la Cuerda' en de 'Sima Hoyo del Tambor' werd aardewerk uit ca. 4.300 v.C. aangetroffen.

Flora en fauna
In het park komen verder veel wilde bloemen voor, zoals lelies, pioenrozen, rododendrons. Er zijn wel dertig orchideeënsoorten te vinden. De fauna wordt er vertegenwoordigd door de hagedisslang en de parelhagedis, endemisch in het park. Tevens zijn er de vale gier, de Spaanse steenbok, dassen, wezels en allerlei knaagdieren te vinden. Daarom is het sinds 1989 behalve natuurgebied ook vogelbeschermingsgebied.

Het park ligt dicht bij het dorp Villanueva de la Concepción, in de omgeving van het grotere Antequera. Er is een bezoekerscentrum en een souvenirwinkel.