'Indignado', hoe een Spaans woord in de Nederlandse taal opdook

Het behoort niet tot de top drie van de Van Dale-woorden van 2011, zoals 'tuigdorp' en 'caviapolitie'. Maar het is zeker een woord dat tegenwoordig in Nederland, vooral in de pers, opgang maakt: 'indignados', van het Spaanse woord voor verontwaardigd (indignado).

'Indignados' zijn personen, die sinds 15 mei 2011 van zich doen spreken, een groep antikapitalisten, dat op die datum voor het eerst de straat opging om in Madrid te betogen tegen de uitwassen van het kapitalisme. In Spanje wordt de groep ook wel '15M' genoemd, naar die datum. Het protest werd gevormd dankzij de sociale netwerken op Internet, zoals Twitter, waarna het zich vlak voor de gemeenteraadsverkiezingen van een week later (22 mei 2011) op de straat uitte.

De term 'indignados' wordt echter sindsdien ook gebruikt voor degenen, die in de VS en Europa hun tenten hebben opgeslagen bij de effectenbeurzen om zo hun onvrede te uiten tegen de macht van de aandelenhandelaren. Een groep, die overal in de wereld groeit, maar waar door de politiek en de bankiers nauwelijks nog echt rekening mee wordt gehouden.

Lees verder over taalverandering in Nederland op de >>Taalbank.
Bezoek de >>Van Dale.