De gastronomie van Asturias

Het 'Principado de Asturias' (Prinsdom van Asturië), in het noorden van Spanje, heeft een zeer interessante gastronomie. Vooral de 'cabrales', een blauwe kaas, de 'sidra asturiana', appelcider, en de 'fabes', boterzachte witte bonen, zijn typische Asturische producten. Wijnen uit Asturias zijn wat minder bekend en komen hoofdzakelijk voor in het zuiden van de regio, samengebracht in de beschermde oorsprongsnaam 'D.O. Cangas'.

Asturische gerechten zijn vaak overweldigend, in smaak en hoeveelheid. Enkele voorbeelden zijn >>'bollos preñaos', in de oven gebakken bolletjes gevuld met typisch Asturische chorizo (zie foto hiernaast), >>chorizo gekookt in appelcider, de 'fabada' en >>'Cachopo', traditioneel een 'sandwich' van twee kalfsfilets met ertussen ham en kaas -gepaneerd en gefrituurd. In de loop der jaren zijn daar andere ingrediënten voor de vulling bij gekomen, als geitenkaas, champignons, rode paprika...

Andere typische grechten zijn 'Pitu de Caleya', gestoofde maïskip, >>'Pastel de Cabracho' (paté van schorpioenvis) en 'Pixín' (zeeduivel), een aanrader voor visliefhebbers. Twee traditionele desserts uit de streek zijn de 'casadielles' en ´carbayones´.

Fabada
Het meest emblematische gerecht uit de streek is de >>´Fabada´, een potage van 'fabes', een inheems soort witte bonen, en o.a. chorizo, bloedworst en spek. ´Fabes', een inheemse soort witte van hoge kwaliteit, hebben een geheel eigen 'denominación de origen' -net als wijnen- en zijn zo wettelijk beschermd als typisch product uit Asturias.

Een ander gerecht met deze specifieke bonen is 'fabes con almejas (venusschelpen)'.

Cider
Door een specifiek fermentatieproces bevat de traditionele Asturische cider -in tegenstelling tot andere appelciders- geen koolzuur. Opdat het toch een sprankelende smaak krijgt wordt het vanaf grote hoogte in het glas geschonken. Die sprankeligheid is echter vluchtig; en het glas dient daarom direct na het inschenken leeggedronken te worden. Deze manier van schenken -met de fles in een hand met een naar boven gestrekte arm en het glas in de andere hand, die weer zo ver mogelijk naar de grond wordt gehouden- wordt in Asturias beschouwd als een specialiteit.

Bijna elk dorp heeft zo zijn eigen cidersoort, geproduceerd van ca. 500 verschillende lokale appelsoorten in 'lagares', kleine fabriekjes, waarvan er ongeveer 80 bestaan. De regio produceert 45 miljoen liter appelcider per jaar.

In 2024 werd de cidercultuur in Asturias door de Unesco tot Immateriëel Werelderfgoed uitgeroepen.  

Cabrales
'Cabrales' komt -zoals de naam al zegt- uit de omgeving van Cabrales. Het is een harde kaas type Roquefort of Deens blauw, gemaakt van koeienmelk, meestal bijgemengd met schapen- en geitenmelk. De dieren, waarvan de melk afkomstig is, grazen in het de bergachtige streek rond de Picos de Europa. De kaas wordt verpakt in bladeren, die zorgen voor een apart aroma, en vervolgens in kalksteengrotten minimaal zes maanden gerijpt.

Naast de ´Cabrales' heeft Asturias echter een grote variatie van andere, minder bekende koeien- en geitenkazen te bieden, als de 'Afuega'l pitu', die in de vorm van een kegel van ca. 8 tot 12 centimeter hoog wordt gemaakt van koeienmelk. Het is een droge kaas, niet erg zout, zurig van smaak en witgelig van kleur, of -in het geval van de pikante variant- rood.

Lees ook: >>Spaanse kazen, grote variëteit.