De Spaanse wijn


Spaanse wijn heeft door de geheel eigen druivensoorten een geheel eigen karakter. In andere wijnlanden gebruikt men de bekendste druivensoorten als Cabernet Sauvignon, Merlot en Chardonnay. Spanje gebruikt echter voornamelijk eigen druivensoorten, waarvan de bekendste de zg. Tempranillo en Verdejo zijn.

Spaanse wijnen zijn ingedeeld in verschillende categorieën: Vino de Mesa (tafelwijn), Vino de la Tierra (landwijn met herkomst), Denominación de Origen (wijn uit een gebied met een kwaliteitscertificaat) en Denominaciön de Origen Calificada (gegarandeerde kwaliteitscertificaal).

In Spanje bestaat er tevens een classificatiesysteem op basis van de tijd dat de wijn is gerijpt:
De Cosecha: komt enkele maanden na de oogst al op de markt en heeft geen of hooguit zeer korte tijd in houten vaten gerijpt.
De Crianza wordt minimaal één jaar op hout gerijpt en minimaal één jaar op fles.
De Reserva is minimaal één jaar op hout gerijpt en minimaal twee jaar op fles
De Gran Reserva wordt weer minimaal twee jaar op hout gerijpt en minimaal drie jaar op fles.
Dit zijn de wettelijk vastgelegde minimale rijpingstijden.

Wijnbouw begon in Spanje meer dan 3000 jaar geleden. Internationale faam had het tot voor kort slechts dankzij sterke en zoete wijnen, zoals de Jerez (bij ons bekend als sherry) en de Malaga wijn. Andere wijnen waren er wel, maar men had de techniek niet om ze goed genoeg te maken. Witte wijn had meestal een metaalsmaak en de rode wijn had een hoog alcoholgehalte. De eerste Spaanse wijn, die faam kreeg was de
Rioja. Dat kwam vooral doordat Rioja een beetje in het kielzog van de Bordeaux meeging. Vanwege hun nabijheid, was er contact tussen de wijnboeren van die twee streken en wanneer druiven door ziektes aangetast werden, werden de planten bij de ander weer teruggehaald. Rond 1900 begon in Catalonië de productie van champagnoise wijnen, onder de naam Cava.

In de jaren 80 van de vorige eeuw, kwam een doorbraak van Spanje als wijnleverancier. Na toetreding tot de Europese Unie moderniseerde het land. Sindsdien kwamen steeds meer goede wijnen op de markt, enerzijds gemaakt van internationaal populaire druivensoorten en anderzijds van eigen druiven met een typische, smaak, maar wel geproduceerd volgens de nieuwste technieken.

Enkele belangrijke wijngebieden zijn
Ribera del Duero, Rioja, Rueda, Somontano, Rías Baixas en Penedés.

Zie ook: het belang van een kurk op een wijnfles; de wijnoogst in Spanje, Spanje recepten blog.