In Spanje verblijven en toch Indonesisch koken

Als gast in Spanje eet men natuurlijk graag van de rijke en gezonde Spaanse keuken. Maar er komt natuurlijk altijd wel een moment dat je het eten van thuis mist. De verguisde Nederlandse keuken blijkt dan toch niet zo gek te zijn. En wat dacht je van Indonesisch eten? Waar haal je de kruiden vandaan?
Veel kruiden zijn slechts met moeite in Spanje te verkrijgen. Aan de Middeellandse Zee kust kan je nog wel winkels vinden met exotische produkten. Maar ja, daar komen ook veel buitenlanders. In andere streken is het meestal een beetje behelpen, of de benodigdheden meenemen tijdens een bezoek aan Nederland.
Voor degenen, die niet in de gelegenheid zijn, of voorlopig niet van plan zijn om Spanje te verlaten, is hier een lijstje van ingrediënten zoals ze in de Indonesische keuken gebruikt worden. Waar mogelijk wordt aangegeven hoe en evt. waar je ze kunt kopen.

Asem. Het gaat om het samengeknepen vocht van de rijpe vrucht van de tamarinde, wat o.a. gebruikt wordt voor het zacht en mals maken van vlees en gevogelte. Het is echter niet in deze vorm verkrijgbaar in Spanje. Zie daarom verder bij Tamarinde.

Bihoen of Mihoen. Een fijn soort mie, gemaakt van meel of rijst.

Djeroek Poeroetblad. Het blad van de Citrus Hystrix, een citroensoort met kleine wrattige vruchtjes. Het kan eventueel vervangen worden door citroenschil.

Djahe. De wortel van de gemberplant. In het Spaans gengibre. In Spanje zowel in verse als in poedervorm te verkrijgen. Vaak bij Marokkaanse winkeltjes of slagers.

Djinten of gemalen komijn. In het Spaans heet het comino (verkrijgbaar als molido of semilla). Hoewel het van het blad gemaakt wordt, biedt de Spaanse komijn een alternatief. Voor de Indonesische djinten wordt echter de wortel gebruikt wordt, wat een iets andere smaak geeft.

Javaanse suiker. Donkerbruine, kleverige suiker, gemaakt uit de kolven van verschillende palmsoorten. In Spanje kan het vervangen worden door bruine suiker, o.a. te vinden in de zg. herbolarios (reformwinkels).

Klapper of kokosnoot. In Spanje is zowel de verse noot (op de markt) als gemalen kokos (in de supermarkt) te vinden. Zie ook onder Santen.

Kemirie. Sterk smakende noten, die helaas niet verkrijgbaar zijn in Spanje. Ze kunnen vervangen worden door de zg. anacardos oftewel cashewnoten.

Ketjap of sojasaus. Er zijn verschillende smaken: Ketjap manis (zoet) wordt het meest gebruikt, maar is meestal niet in Spanje te vinden. Ketjap asin (zout) daarentegen wel, waaraan evt. bruine suiker toegevoegd kan worden.

Ketoembar of koriander.In Spanje is gemalen koriander zowel als het blad te krijgen. De naam is cilantro.

Koenjit. In het Nederlands heet het kurkuma of geelwortel. In Spanje is het alleen in gespecialiseerde winkels te vinden.

Laos. De Nederlandse naam is grote galanga, maar in de toko's is het uitsluitend bekend onder de naam laos. Moeilijk te vinden in Spanje, wordt in noodgevallen vervangen door nootmuskaat, maar is zeer zeker niet hetzelfde.


Lombok. Spaanse peper.

Petis. Pasta van gegiste garnalen. Alleen verkrijgbaar in gespecialiseerde winkels en evt. te vervangen door terasi.

Salam. Indonesisch laurierblad. Het is anders van kleur en smaak dan de Europese soort.

Santen. Kokosmelk. Niet te verwarren met het vocht dat in de kokosnoot zit. Kokosmelk wordt verkregen door het witte vruchtvlees te raspen, op te koken en vervolgens uit te persen. Dit is echter alleen aan te raden als spiertraining. Kokosmelk is echter in de grote supermarkt in Spanje verkrijgbaar in blikjes.

Sereh. Citronellagras. Het kan vervangen worden door stukjes of geraspte citroenschil.

Terasi. Dit wordt gemaakt van geperste garnalen. Het wordt in kleine hoeveelheden in bijna alle indonesische gerechten. Het is wel in Spanje verkrijgbaar, maar alleen in heel gespecialiseerde winkels.